Tuesday, April 5, 2011

CUKAI PENDAPATAN- LHDN

Korang dah declare ke pendapatan untuk pengiraan cukai.....ltinggal 25 hari je lagi...hehehehehee...ceeehhhh..macam duta LHDN plak. For Sure la xder kena mengena kan tapi tanggungjawab sbg kengkawan tolong ingatkan. Ni apa yang aku tahu lah...so aku bagi gambaran sikit2. Tapi kalau nak detail kena rujuk dgn mereka2 yang lebih arif ( LHDN). Siapa yang kena bayar cukai @ isytiharkan pendapatan

  1. Korang yang bergaji RM26501 setelah ditolak kwsp . ceee jenguk2 penyata pendapatan tahunan.hehehehehe

  2. Walaupun kadang2 gaji tak sampai RM2500 sebulan tapi kalau ada bonus 10 bulan , elaun lebih masa ke. Kalau sampai angka RM30000 ATAU lebih dah kena cukai.

  3. Tapi jgn risau bila dah declare kita akan dapat pelepasan cukai diri, tanggungan , perubatan, insurans, pendidikan, hadiah, zakat, derma dan byk lagi ( leh rrujuk web site LHDN).

  4. Kadang-kadang dah tolak semua pelepasan cukai yang perlu bayar adalah RM0. Sekurang-kurangnya kita perlu declare pendapatan jangan senyap nnti kena penalty...

  5. So kengkawan sempat lagi klu nak bukk fail dan isi e-filing.

Apapun tunaikan tanggungjawan kita..............ok bubye

1 comment:

My Beloved

My Beloved