Wednesday, September 10, 2014

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

Taddaaaaaaaaaa.... ni lagi satu menu yang aku buat untuk dinner last week. dah lama punya citer pun. dtapi nak share jugak kat sini bagi . mmg sangat senang dan cepat. dulu kena bakar dalam oven kan. skrg ni ada option bila dah ade pemanggang ajaib . xsampai 20 minit pun dah siap.

BHN2 utk lapisan
1. 10 keping roti gardenia  ( terpulang nak yang putih atau wholemeal tu)
2. 5 keping keju
3. sedikit keju parut
4.2biji telur
5. 100ml susu segar @ susu cair


bhn2 inti daging
1. 1keping daging kisar ramly @ daging cincang sendiri
2. 1biji bawang besar dipotong dadu
3. 2biji bawang putih dipotong dadu
4. 1/2 biji tomato dipotong dadu
5. 1/2 biji cili benggala dipotong dadu
6. 2sudu sos tomato spageti
7. 1sudu rempah kari + sedikit air untuk bancuh
8. sedikit garam

cara2
1. tumis bwg putih dan bawang besar sampai kekuningan
2. masukkan serbuk kari  - tumis hingga rempah masak
3. masukkn sos tomato
4. masukkan daging- tumis sampai masak
5. masukkan tomato dan cili benggala
6. bila masak ketepikan
7. pukul telur + susu samapai kembang. celupkan roti
8.sapukan sedikit butter pada pan pemanggang
9. susun 5 keping roti
10. kemudian cheese, inti daging
11. kemudian lapiskan dgn baki roti
12. taburkan keju parut dan baki telur tuang atas roti.
13. bakar dlm api yg sgt kecil dalam 10-15 minit.

siappppppp utk dimakan..



No comments:

Post a Comment