Taddaaaaaaaaaa.... ni lagi satu menu yang aku buat untuk dinner last week. dah lama punya citer pun. dtapi nak share jugak kat sini bagi . mmg sangat senang dan cepat. dulu kena bakar dalam oven kan. skrg ni ada option bila dah ade pemanggang ajaib . xsampai 20 minit pun dah siap.
BHN2 utk lapisan
1. 10 keping roti gardenia ( terpulang nak yang putih atau wholemeal tu)
2. 5 keping keju
3. sedikit keju parut
4.2biji telur
5. 100ml susu segar @ susu cair
bhn2 inti daging
1. 1keping daging kisar ramly @ daging cincang sendiri
2. 1biji bawang besar dipotong dadu
3. 2biji bawang putih dipotong dadu
4. 1/2 biji tomato dipotong dadu
5. 1/2 biji cili benggala dipotong dadu
6. 2sudu sos tomato spageti
7. 1sudu rempah kari + sedikit air untuk bancuh
8. sedikit garam
cara2
1. tumis bwg putih dan bawang besar sampai kekuningan
2. masukkan serbuk kari - tumis hingga rempah masak
3. masukkn sos tomato
4. masukkan daging- tumis sampai masak
5. masukkan tomato dan cili benggala
6. bila masak ketepikan
7. pukul telur + susu samapai kembang. celupkan roti
8.sapukan sedikit butter pada pan pemanggang
9. susun 5 keping roti
10. kemudian cheese, inti daging
11. kemudian lapiskan dgn baki roti
12. taburkan keju parut dan baki telur tuang atas roti.
13. bakar dlm api yg sgt kecil dalam 10-15 minit.
siappppppp utk dimakan..
Dia telah telah menentukannya Kita bertemu dan bercinta Inilah oh takdirnya Bukan kerana harta Inilah citra cahaya cinta Pintu hatiku telah kau buka Tak mampu ku menafikannya Kejujuran diberi Kasih datang terhenti Ini bahagia yang ku cari Sayangi daku Peluklah daku Janji dengan ku Semai cinta nan satu Tuhan menguji Takkan berhenti Hanya ku pinta Sama setia menjaga Hingga ke alam syurga
Wednesday, September 10, 2014
AISKRIM VANILA SYRUP COKLAT
Kali ni nak share sikit menu yang aku buat. dah lama xupdate blog jadinyer byk la menu2 yang nak dikongsikan tinggal mimipi dalam mimpi jelah.
Dah lama senrnya nak buat aiskrim ni, tapi ntahlah br skrg terbuat sbb terajin...hehehehe. nasib baek susu dutch lady xluput tarikh lagi. Lps maghrib bkk gerobok kat dapur tgk ade satu tin susu pekat manis. ade esen vanila dan syrup coklat hershey. tp klu korang nak tahu original dari internet kena pakai coffemate dan ovalette. aku dua2 bahan tu oun xder. tp gegeh jgk nak buat kan. gasaklah belasah. tp ahlhamdulillah mmg jadi cuma kena blend bayak kali la. ok bhn2 yang aku guna dlm kegedikan nak buat jgk wlu xckp bahan
Bahan-bahan
1. 2 cawan susu full cream dutch lady
2. 1/2 cawan susu pekat manis
3. 1 sudu sesn vanila
4. syrup coklat hershey- ikut suka nak ltk byk mana
cara-cara
1. blend susu full cream dan susu pekat manis. klu byk gunlah mixer
2. dah rasa gebu masukkan esen vanila dan belnd lagi
3. masukkan dalam peti sejuk
4. lps 2jam keluarkan dan blend lagi sampai gebu ( aku xder ovalete tu sbb kena blend byk kali)
5. lps dah beku betul2 keluarkan lagi dan belnd sampai gebu dan halu. then letakan syrup coklat
6. bekukan sekali lgi...
7. lps tu dah boleh ngap
nota kaki : sbnrnya aku xjamin yang korang boleh blend byk kali sbbnyer silap2 xsempat blend dah licin...hehehehehe
Dah lama senrnya nak buat aiskrim ni, tapi ntahlah br skrg terbuat sbb terajin...hehehehe. nasib baek susu dutch lady xluput tarikh lagi. Lps maghrib bkk gerobok kat dapur tgk ade satu tin susu pekat manis. ade esen vanila dan syrup coklat hershey. tp klu korang nak tahu original dari internet kena pakai coffemate dan ovalette. aku dua2 bahan tu oun xder. tp gegeh jgk nak buat kan. gasaklah belasah. tp ahlhamdulillah mmg jadi cuma kena blend bayak kali la. ok bhn2 yang aku guna dlm kegedikan nak buat jgk wlu xckp bahan
Bahan-bahan
1. 2 cawan susu full cream dutch lady
2. 1/2 cawan susu pekat manis
3. 1 sudu sesn vanila
4. syrup coklat hershey- ikut suka nak ltk byk mana
cara-cara
1. blend susu full cream dan susu pekat manis. klu byk gunlah mixer
2. dah rasa gebu masukkan esen vanila dan belnd lagi
3. masukkan dalam peti sejuk
4. lps 2jam keluarkan dan blend lagi sampai gebu ( aku xder ovalete tu sbb kena blend byk kali)
5. lps dah beku betul2 keluarkan lagi dan belnd sampai gebu dan halu. then letakan syrup coklat
6. bekukan sekali lgi...
7. lps tu dah boleh ngap
nota kaki : sbnrnya aku xjamin yang korang boleh blend byk kali sbbnyer silap2 xsempat blend dah licin...hehehehehe
Subscribe to:
Posts (Atom)